Europatipset Söndag 19 Juni » Analys & Tips

Europatipset Tisdag 29 Mars » Analys & Tips

Det är en salig blandning av kamper på helgens europeiska bong. Här blandas svensk, norsk och spansk boll med några nattmackor från staterna. Fina potentiella rensare finns det i samtliga ligor. Mina främsta spikar hittas i Stockholm, Georgia samt i “Nordens Paris”. Nu åker vi!

💰 Banken! – IFK Haninge

Det ska inte vara något snack om saken på Torvalla IP. Team Thorengruppen håller kort och gott inte måttet i Division 1. Given etta.

💣 Knallen! – KIF Örebro

Vittsjö besegrade Häcken i den förra omgången men stabiliteten finns definitivt inte i prestationerna för att streckas upp mot 80 prollar mot KIF Örebro. X2 rensar galet bra i Hässleholm!

1. Tenerife – Girona X2

Den spanska playoff-finalen avgörs på Kanarieöarna. Vinnaren mellan Tenerife och Girona kommer att ta klivet upp till La Liga. Öborna från Teneriffa får vara nöjda med att det första mötet slutade 0-0. I Katalonien var det Girona som förde spelet och skapade klart flest målchanser. 69% – 31& i bollinnehav samt 16 – 3 i goal attempts säger väl det mesta om matchbilden. På Estadio Heliodoro Rodríguez López lär Tenerife bli mer spelförande men här lockas jag ändå mer av högersidan. Jag utgår från X2. Ettan följer på större system.

2. IFK Kalmar – Djurgården 2

I Damallsvenskan har Djurgården varit ett av seriens mest ojämna lag, något som raden 6-1-7 vittnar en del om. I den förra omgången blev det torsk uppe i Piteå med 0-3 där Blåränderna släppte in tre mål inom loppet av 20 minuter. Nu väntar IFK Kalmar som Djurgården krossade den första juni med 4-0 hemma på Stockholms Stadion. Småländskorna läcker som ett såll och har både försvararen Hallbera Gísladóttir samt Alyssa Walker på botbänken. Tvåan ska ligga klart närmast till hands men med tanke på hur pass ojämna Djurgården är vill jag gärna få med den värdemässigt fina ettan på större lappar.

3. Vittsjö – KIF Örebro 1X2

På tal om ojämna lag. Vittsjö inledde juni månad med att bli nollade av både Kristianstad och Eskilstuna United, men detta följde skånskorna upp med en urstark 3-2-seger borta mot Häcken. Värt att notera är att Vittsjö är det enda lag i serien som hittills tagit fler poäng på bortagräs än hemma på Vittsjö IP. KIF Örebro har haft skral poängutdelning den senaste månaden men Rickard Johanssons damer är oftast inblandade i jämna matcher. Nu när ett mittengäng som Vittsjö streckas upp mot 80 procent välkomnas garderingar från start. Jag jobbar skräll.

4. Lilleström – Rosenborg 1

I Eliteserien går Tom Pettersson och hans Lilleström som tåget. Gulsvarta LSK toppar tabellen med raden 7-3-0. Hemma på Åråsen Stadion har Jörgen Lennartssons gamla gäng vunnit samtliga fem matcher med den sammanlagda målskillnaden 10:0. Således är det ingen vild gissning att ett för dagen halvdant Rosenborg kommer att få det kämpigt mot Pettersson och gänget. RBK har varit på dekis de senaste åren och motsvarande möte i fjol torskade gästerna från Trondheim med 0-2. Ettan tippas.

5. Odds BK – Molde 12

Molde är en utmanare till titeln, precis som i fjol då de blåvita slutade på andra plats bakom Bodö/Glimt. Erling Moes MFK har visat upp en hög lägstanivå och kommer till spel med fem raka ligasegrar i bagaget. Med det sagt lär det inte bli någon walk in the park på Skagerak Arena. Odds BK är ett oberäkneligt gäng som besitter hög kapacitet. Truppen är slagkraftig och odds-gänget från Skien har bland annat besegrat Viking denna säsong. När hemmasegern erbjuder strålande spelvärde känns “gaffeln” (etta-tvåa) som ett självklart val.

6. Tromsö – Haugesund 1

Säsongens i särklass längsta bortamatch väntar Haugesund som stod för ett par sämre insatser innan uppehållet. Med Alioune Ndour och Alexander Söderlund i spetsen har “fiskmåsarna” en slagkraftig offensiv, men här talar det mesta för att Haugesund får det tufft. Generellt sett är Tromsö väldigt stabila på hemmabanan, dessutom visade värdlaget riktigt fin form innan uppehållet då de snodde poäng av Lilleström, Viking och Bodö/Glimt. Stabil etta i “Nordens Paris”.

7. Viking – Sandefjord 1X

Vikingarna från Stavanger kan se tillbaka på en lyckad vårsäsong, framförallt Veton Berisha som toppar skytteligan med sina åtta fullträffar. Anfallaren, som jagas av Malmö FF, fick göra ett par minuter i hemmamötet mot Sverige i Nations League. Innan uppehållet var dock formen dalande – blott två poäng har Viking skrapat ihop på de tre senaste omgångarna. Därmed känns det skevt att ettan streckas så här pass hårt. Sandefjord är inte direkt några duvungar. Gästerna har besegrat lag som Odds BK, Strömsgodset och Haugesund på bortagräs. Med maxad procent på vikingarna bör garderingar definitivt övervägas från start.

8. Ålesund – Vålerenga 1X2

Ålesund gör det bra efter förutsättningarna. Trots minusmålskillnad återfinns Lars Nilsens gutter på femte plats i Eliteserien. David Fällman ådrog sig en skada innan uppehållet men här ska den före detta Hammarby-försvararen vara tillbaka i spel. Vålerenga är en klubb med högre potential där bland annat Fällmans gamla lagkamrat Vidar Örn Kjartansson tar plats. Gästerna från Oslo har dock underpresterat och kommer till spel med riktigt risig form. Det här känns vidöppet. Alla tecken.

9. FK Jerv – Ham-Kam 2

På J.J. Ugland Stadion – Levermyr i Grimstad, som rymmer drygt 3000 åskådare, strålar två nykomlingar samman. Eliteserien-kostymen ser ut att vara något för stor för lilla FK Jerv som endast noterats för fyra fullträffar efter nio omgångar. Innan uppehållet blev det torsk med hela 0-5 hemma mot Sarpsborg. Mer kräm finns det hos Hamarkameratene som plockat poäng i sju av nio matcher. I “genrepet” förra veckan blev det seger mot topplaget Lilleström. Runt 40-strecket kan tvåan gladeligen singlas.

10. Haninge – Team TG 1

På tal om för stora kostymer. Team Thorengruppen håller uppenbarligen inte tillräcklig nivå i Division 1 Norra. Truppen är både ung och orutinerad och så här långt har TG sett bleka ut både bakåt och framåt. Efter tolv omgångar har det blivit tio nederlag. Hos IFK Haninge finns det ett helt annat typ av kunnande där flera gamla allsvenska spelare huserar, såsom Brian Span och Kennedy Igboananike. Även fast stockholmarna återfinns på den undre halvan förväntas de slakta den här typen av motstånd. Ettan står stadigt på egna ben.

11. Atlanta United – Inter Miami 1

I MLS har inte mästarna från 2018, Atlanta United, motsvarat förväntningarna. Skadan på storstjärnan Josef Martínez har helt klart påverkat det offensiva spelet. Men Atlanta-anfallaren, som sprutat in mål i MLS de senaste åren, är nu tillbaka i spel. I genrepet mot Pachuca (3-2) nätade Martínez redan efter fem minuters spel. David Beckhams Inter Miami, som tränas av Phil Neville, har inte heller rosat marknaden, i synnerhet inte på resande fot. Faktum är att Inter är det lag som gjort minst antalet mål på bortagräs i hela MLS med sina ynka tre fullträffar. Trolig etta.

12. Nashville – Kansas City 1X2

Nashville ser ut att bli på tok för hårt streckat. Tysken Hany Mukhtar har gått i bräschen för Gary Smiths gäng som har visat gryende form på slutet. Dock har det “bara” blivit tre vinster på de nio senaste omgångarna. Kansas City håller inte riktigt samma standard och här kommer de till spel med två raka nederlag i bagaget. Dessutom ser truppen sargad ut. Dániel Sallói, som varit iväg och vevat med det ungerska landslaget i Nations League, ser återigen ut att saknas. Med det sagt ska Kansas ha klart större chanser att skrälla i Tennessee än vad procenten visar. En helgardering rekommenderas.

13. New York City – Colorado 1

New York City är ett oerhört skickligt lag där det kryllar av spännande sydamerikaner. Precis som i fjol har argentinaren Valentín Castellanos öst in mål. City har radat upp vinster under hela våren och toppar också Eastern Conference med raden 8-2-3 efter 13 omgångar. Samma stabilitet finns det inte hos Colorado Rapids som kort och gott vunnit hemma och torskat på bortagräs. I “det stora äpplet” ska City tveklöst hållas som klara favoriter. Ettan är en given utgång. Ur ett värdemässigt perspektiv bör dock garderingar övervägas på större system.

216 rader

1. Tenerife – Girona x2

2. Kalmar – Djurgården 2

3. Vittsjö – KIF Örebro 1×2

4. Lilleström – Rosenborg 1

5. Odds BK – Molde 12

6. Tromsö – Haugesund 1

7. Viking – Sandefjord 1x

8. Ålesund – Vålerenga 1×2

9. FK Jerv – Ham-Kam 2

10. Haninge – Team TG 1

11. Atlanta – Inter Miami 1

12. Nashville – Kansas City 1×2

13. New York City – Colorado 1

1296 rader

1. Tenerife – Girona 1×2

2. Kalmar – Djurgården 12

3. Vittsjö – KIF Örebro 1×2

4. Lilleström – Rosenborg 1

5. Odds BK – Molde 12

6. Tromsö – Haugesund 1

7. Viking – Sandefjord 1x

8. Ålesund – Vålerenga 1×2

9. FK Jerv – Ham-Kam 2

10. Haninge – Team TG 1

11. Atlanta – Inter Miami 1

12. Nashville – Kansas City 1×2

13. New York City – Colorado 12