Europatipset Tisdag 14 Juni » Analys & Tips

Europatipset Tisdag 29 Mars » Analys & Tips

Analys, tips och spelförslag inför Europatipset den 14 Juni hos Svenska Spel Sport & Casino AB

De sista Nations League-matcherna för den här samlingen sätter färg på Europatipset. Inte mindre än tio matcher hämtas från landslagsturneringen. VM-kval från Qatar, Division 1 och MLS finns även med på ett hörn. Här nedan finner ni som brukligt mina tankar. God lycka!

💰 Banken! – England

Att England ska åka på en ny smäll mot Ungern känns långsökt. Ställer man elvorna mot varandra så är britterna bättre på så gott som samtliga positioner. Som både odds och procent gör gällande är ettan högst trolig i Wolverhampton.

💣 Knallen! – Ukraina

På neutral matta köper jag inte att Zelenskyjs hjältar streckas så här pass högt. Framförallt inte efter Irlands fina prestation i helgen då de krossade Skottland i derbyt med hela 3-0. X2 rensar fint i Polen.

1. Tyskland – Italien 1

De regerande Europamästarna har gjort det riktigt bra efter förutsättningarna. Truppen Mancini förfogat över i Nations League har varit långt ifrån ordinarie. Barella är den enda tillgängliga utespelaren som gjort över 30 landskamper för Italien. Då varken Chiesa, Insigne, Immobile eller Berardi finns att tillgå ser offensiven väldigt tunn ut. Ett så gott som helt ordinarie Tyskland får därmed gälla som klara favoriter i Mönchengladbach, trots att Die Mannschaft inlett med tre raka kryss. När nationerna möttes i Bologna för en dryg vecka sedan var tyskarna det spelförande laget då de hade omkring 65% av bollinnehavet. Jag räknar med att Flicks mannar även tar tag i taktpinnen på Borussia Park. Spikad etta.

2. England – Ungern 1

Finalisterna från EM förra sommaren är utan vinster. Förlusten borta mot Ungern i premiären var ett rejält magplask. Hemma på Molineux Stadium räknar jag med att England revanscherar sig. Southgate har mängder av klasspelare att tillgå och ställer man trupperna mot varandra råder det ingen tvekan om att det ska vara klasskillnad. Bortsett från möjligen Szoboszlai finns det ingen ungersk spelare som ens skulle vara i närheten av en startplats i det engelska landslaget. Här är dessutom målvakten Gulácsi avstängd. I VM-kvalgruppen förra året slutade inte ungrarna bättre än på fjärde plats då de bland annat torskade både hemma och borta mot Albanien. Stabil etta.

3. Nederländerna – Wales 1X

Nederländerna har ett stadigt grepp om förstaplatsen i A-divisionen, detta trots att De Oranje tappade poäng i hemmamötet senast mot Polen. Sedan Van Gaal tog över rodret är Depay & Co obesegrade, med det sagt köper jag inte att Nederländerna streckas så här pass hårt. Bales Wales är sannerligen ingen nation man bara går ut och kör över. När nationerna möttes i Cardiff var det så gott som helt jämnt. De VM-klara britterna är tajta bakåt och har spets framåt i form av landsfadern Bale. Poängen senast mot Belgien (1-1) var inte alls något rån. Den troliga ettan garderas därför tidigt med åtminstone skrällkrysset.

4. Polen – Belgien 2

Trots att Polen står på fyra inspelade poäng har de rödvita imponerat föga. Polackerna tappade en 2-0-ledning senast mot Nederländerna där Michniewiczs landslag var utspelade stundtals. Dessförinnan torskade Polen med hela 1-6 borta mot Belgien. Lewandowski saknades mot Nederländerna och är ett frågetecken även här, dessutom är Krychowiak avstängd. Belgien är i grund och botten ett klart bättre landslag, något världstvåan visade i hemmamötet. Dock ska det sägas att belgarnas insatser mot Wales (1-1) och Nederländerna (1-4) lämnat en hel del i övrigt att önska. Tvåan inleder men på större system välkomnas garderingar tidigt.

5. Bosnien – Finland 1X2

Bosnien toppar deras grupp i B-divisionen före Finland. Grabbarna från Balkan, med Pjanic och Dzeko i spetsen, har inte fått ut mycket av sin gyllene generation men i Nations League är Bosnien obesegrade efter tre omgångar. Nato-vännerna i öst har inte ett lika namnkunnigt landslag, dock har finnarna rätt fint år bakom sig under Kanerva. Hemmamötet mot Bosnien slutade 1-1 och i den matchen var det Finland som låg klart närmast segern. Det här känns relativt öppet. Jag helgarderar därför från start.

6. Rumänien – Montenegro 1

Rumänien inledde Nations League med två raka förluster på bortaplan, men i den tredje omgången blev det seger med 1-0 hemma mot Finland. Hemma i Bukarest är alltid rumänerna att räkna med. Sedan 2020 har de gulklädda bara förlorat en hemmamatch, och det var i VM-kvalet mot Tyskland (0-1) förra året. Riktigt samma potential finns det inte hos Montenegro som saknar mittbacksgeneralen Savic den här samlingen. Så länge inte rumänerna överstiger 55 procent är ettan gångbar spik i min bok.

7. Ukraina – Irland 1X2

På grund av Rysslands invasion spelas den här matchen i Polen. Zelenskyjs hjältar torskade kvalmötet mot Wales på ett oerhört snöpligt sätt med 0-1. Ukraina har dock lyckats ta nya tag i Nations League där de gulblå inlett med två raka vinster. Detta ligger troligtvis till grund för det stora favoritskapet i den tredje omgången. Samma typ av spets finns det inte hos Irland, men öborna är välorganiserade och således svåra att forcera. 3-0-segern var ett stort styrkebesked från de grönvita. Med vänstervridna procent på neutral matta är X2 av högsta prio i Lódz.

8. Luxemburg – Färöarna 1X

Lejonparten av det svenska folket verkar vara med på noterna i Storhertigdömet. Luxemburg är inte längre någon blåbärsnation. Ett par gubbar i truppen spelar till vardags på en hög nivå, såsom Danel Sinani som tillhör Norwich. Men drygt 70 procent på värdnationen är i överkant. Färöarna, som leds av Håkan Ericson, stod upp riktigt bra i hemmamötet mot Luxemburg (0-1), detta trots att öborna åkte på två utvisningar i den tillställningen. Med tanke på strecken känns inte Luxemburg som något spikalternativ. 1X får det bli.

9. Liechtenstein – Lettland X2

Liechtenstein tävlar tillsammans med Gibraltar och San Marino om att inte vara kontinentens sämsta lag. Värdnationen håller ruskigt dassig nivå vilket nio raka förluster indikerar. Helt uträknade ska de dock inte vara hemma mot svaga letter. Gästerna från Baltikum har förvisso inlett Nations League med tre raka vinster, men det ska sägas att hemmasegern mot Liechtenstein (1-0) var väldigt knapp där Riga-sonen Zjuzins avgjorde med dryga kvarten kvar. Den hårt ansatta tvåan kombineras därför tidigt med skrällkrysset. X2 alltså.

10. Costa Rica – Nya Zeeland 1X2

I Qatar ställs Costa Rica mot Nya Zeeland i VM-kvalet. Vinnaren belönas med en plats i vinterns obskyra mästerskap. Costaricanerna har både mer rutin och klass i truppen och får därmed gälla som tämligen klara favoriter. Någon promenad i Doha-parken lär det dock inte bli. Nya Zeeland är ett fysiskt starkt landslag som höll det hyfsat jämnt mot Peru (0-1) i en träningslandskamp nyligen. I Newcastle-strikern Chris Wood finns ett vasst offensivt hot. Med fint spelvärde på underhunden är det läge att gardera detta från start. Alla tecken rekommenderas.

11. Täby FK – Örebro Syrianska 2

I Division 1 Norra har både Täby FK och Örebro Syrianska presterat riktigt ojämnt. Gästerna är laget med högst kapacitet vilket de stundtals visat upp. Syrianerna har bland annat besegrat topplag som Gefle IF samt Sandviken. Täby kommer till spel med sämre form – sju raka matcher utan seger. I fem av dessa matcher har de blåsvarta dessutom blivit nollade. Värt att notera är även att Täby kammat noll i fyra av fem matcher hemma på Tibblevallen. Den lågt streckade tvåan inleder således. På större lappat ska gaffeln (etta-tvåa) kunna betraktas som en helgardering.

12. Jamaica – Mexiko 2

Nations League-spektaklet har även spridit sig till Centralamerika. Mexiko är det mest framgångsrika landslaget i den här delen av världen. Även fast mexarna saknar flera stora stjärnor den här samlingen kliver ändå gästerna in som klara favoriter Kingston. I premiären segrade Mexiko med 3-0 mot Surinam. Reggae-nationen Jamaica har i sin tur plockat fyra av sex poäng i de två matcherna mot Surinam. The Reggae Boyz torskade både hemma och borta mot Mexiko i VM-kvalet och här räknar jag med att Jamaica återigen får det svårt mot El Tricolor. Tvåa.

13. Seattle – Vancouver 1

I MLS kommer Gustav Svenssons gamla Seattle Sounders till spel i riktigt gott slag. Mästarna från 2019 har skrapat ihop nio poäng på de fyra senaste omgångarna. Trots att Roldan, Morris och Rusnák befinner sig på landslagsuppdrag ska Seattle ses med god chans här hemma i Lumen Field. Vancouver Whitecaps är ett mer begränsat gäng som också ser ut att få klara sig utan ett par gubbar på grund av landslagsuppdrag, bland annat Lucas Cavallini som är kanadickernas bästa målgörare. Med fint spelvärde på ett i grunden mer kompetent Seattle ser jag ingen anledning att gardera. Ettan singlas.

216 rader

1. Tyskland – Italien 1

2. England – Ungern 1

3. Nederländerna – Wales 1x

4. Polen – Belgien 2

5. Bosnien – Finland 1×2

6. Rumänien – Montenegro 1

7. Ukraina – Irland 1×2

8. Luxemburg – Färöarna 1x

9. Liechtenstein – Lettland x2

10. Costa Rica – Nya Zeeland 1×2

11. Täby FK – Örebro Syr. 2

12. Jamaica – Mexiko 2

13. Seattle – Vancouver 1

1296 rader

1. Tyskland – Italien 1

2. England – Ungern 1

3. Nederländerna – Wales 1x

4. Polen – Belgien 1×2

5. Bosnien – Finland 1×2

6. Rumänien – Montenegro 1

7. Ukraina – Irland 1×2

8. Luxemburg – Färöarna 1x

9. Liechtenstein – Lettland x2

10. Costa Rica – Nya Zeeland 1×2

11. Täby FK – Örebro Syr. 12

12. Jamaica – Mexiko 2

13. Seattle – Vancouver 1