Europatipset Tisdag 28 Juni » Analys & Tips

Europatipset Tisdag 29 Mars » Analys & Tips

Europatipset pågår från tisdag till onsdag och består av en buffé med många olika rätter. Det värms upp med träningslandskamper inför sommarens EM på damsidan samt att drösvis med svenska fajter tar plats på kupongen. Vi ska även på en sydamerikansk tripp då det vankas slutspel i Copa Libertadores. En häftig mix som förgylls med en jackpot på 1,5 miljoner. Inleder gör vi på Friends Arena – nu kör vi!

Spelstopp: 18:29

Banken! – Sverige

Gerhardsson mot Sundhage i coachduellen på Friends Arena. Det råder inga tvivel om att Blågult, som är tvåa på FIFA:s världsranking, är den bättre fotbollsnationen i denna träningslandskamp. Brasilianskorna kom inte upp i nivå på Parken senast och nu väntar troligen en tuff kväll i Solna. Bra spiketta!

Knallen! – Trelleborg

Halmstad är Superettans bästa lag, men Trelleborg är långt ifrån någon slagpåse och skåningarna har skördat framgångar på Örjans Vall förut. Då ettan ser ut att bli rejält överstreckad är X2 rätt väg att gå när storkovan ska spelas hem!

1. Sverige – Brasilien 1

Pia Sundhage besöker sin gamla arbetsplats Friends Arena, denna gång som brasiliansk förbundskapten. Legendaren och hennes adepter finslipar på de sista detaljerna inför Copa América där brasilianskorna är sjufaldiga mästare. För Sveriges del handlar det såklart om de sista förberedelserna inför EM. Sundhages efterträdare i Blågult, Peter Gerhardsson, förfogar över en stark spelartrupp som rankas som näst bäst i världen. På förhand känns det givet att Caroline Seger och company kommer att föra spelet på nationalarenan, och med tanke på att besökarna stod för en slätstruken insats mot Danmark senast luktar det svensk seger i Solna. Bra etta!

2. Halmstad – Trelleborg X2

Halmstad är tveklöst det starkaste laget i årets upplaga av Superettan. Mange Haglunds gäng trillade som bekant ur Allsvenskan i fjol, men av det vi sett hittills ska det mycket till för att hallänningarna inte ska ta sig tillbaka till finrummet när allt avgörs i vinter. De blåvita gick dock på uppehåll med en svag insats mot Västerås och mot ett Trelleborg som definitivt inte är oävet kan det uppstå problem. De tillresta skåningarna har bland annat lyckats besegra Västerås och spelmässigt höll de jämna steg med topplaget Öster. Lägg även till att TFF:s senaste besök på Örjans Vall slutade med seger, något som kan upprepa sig om Mortensen vaknat på rätt sida av sängen. X2 är ett häftigt drag i jakten på hög utdelning!

3. Jönköpings Södra – Örgryte 1X

Det är ingen hemlighet att storsatsande Örgryte haft det tungt i Superettan i år. Göteborgsklubben har trots storslagna värvningar (bland annat Bärkroth, Abraham och Dahlqvist) radat upp poängtapp och återfinns på jumboplatsen. Ett praktfiasko som kan bli svårt att rätta till under återstoden av säsongen. Jönköpings Södra har inte gjort det mycket bättre ska sägas då även smålänningarna tillhör den nedre regionen av tabellen. Men med spelare som Junes Barny och Edin Hamidovic i startelvan har även värdarna en stark trupp och ska kunna slåss om segern i ångestmötet på Stadsparksvallen. 1X ska räcka.

4. Norrby – Östersund 1

Norrby är rättmätiga favoriter i mötet med krislaget Östersund. Värdarna har visserligen öppnat säsongen betydligt svagare än väntat, men de blåklädda boråsarna får ändå ses som överlägsna jämtarna. Magnus Powells tillresta norrlänningar trillade ur Allsvenskan i fjol och av resultaten i Superettan att döma ser det ut som att klubben kommer att åka rutschkana genom seriesystemet. Värdarna tappade succémannen Vukojevic till Degerfors inför denna säsong, men trots det tunga tappet finns utan tvekan kunnandet som krävs för att avfärda nästjumbon i textilstaden. Ettan står stadig allena.

5. Lindome – GAIS 1X2

Kval till Svenska Cupen nu där seriekonkurrenterna Lindome och GAIS möts i denna semifinal. De gästande Makrillarna från Göteborg toppar Division 1 Södra och har troligen fullt fokus på att försöka ta sig tillbaka till Superettan. Även om cupen knappast bortprioriteras så är det inte alls otänkbart att tränaren Fredrik Holmberg kastar om i startelvan där unga spelare som bland annat Nuha Jatta väntas få chansen från start. Därför känns runt 80 procent på tvåan i högsta laget. Lagen möttes i serien i slutet av maj, även då på Lindevi IP. Då stod värdarna, trots förlust, för en gedigen insats, och då förutsättningarna tros se något annorlunda ut denna tisdag är 1X ett måste.

6. IFK Lidingö – Stockholm Internazionale 12

IFK Lidingö från Division 2 Södra Svealand ställs i detta kval till Svenska Cupen mot Stockholm Internazionale som håller till en nivå upp i seriesystemet. Det är därför inte speciellt konstigt att de sistnämnda drar på sig favoritkostymen. Gästerna har gjort det okej i tredjedivisionen och bör, trots att det kan bli viss rotation i startelvan, diktera villkoren i detta Stockholmsderby. Hemmalaget har dock en förmåga att blixtra till när stjärnan Simon Miedinger är på målhumör. Tvåan plitas ned först, men då den i skrivandets stund målas upp till skyarna är det inte fel att plocka med ettan som är en potentiell rensare. “Gubbgardering” (etta-tvåa) föreslås således!

7. Emelec – Atlético Mineiro 2

Innan onsdagen gryr tar vi oss till Sydamerika där tre slutspelsmatcher från Copa Libertadores väntar. Det har blivit dags för åttondelsfinaler i den anrika turneringen och det första mötet av två ska avgöras. Brassarna Atlético Mineiro är tydliga favoriter mot Ecuador-klubben Emelec. Gästerna ståtar med stjärnor som Hulk och Vargas och kan, om de är påkopplade, sätta spiken i kistan redan i den första ronden mot ett mer anonymt hemmalag som haft det kämpigt i inhemska Liga Pro den senaste tiden. Den troliga tvåan kan gott lämnas allena.

8. Corinthians – Boca Juniors X

Tungviktsmöte från Copa Libertadores där Corinthians och Boca Juniors brakar samman i denna åttondelsfinal. De förstnämnda är rättmätiga favoriter i sambans hemland, men vi ska komma ihåg att gästerna tillhör Argentinas finest. Anmärkningsvärt är att de två sällskapen även möttes i gruppspelet. Då vann brassarna hemmamötet med 2-0, men resultatet avspeglar inte hur matchen såg ut då Juniorerna långa stunder dominerade spelet. Är klassgubbar som Romero och Salvio mer påkopplade denna gång kan resultatet bli annorlunda. En troligtvis jämn batalj där delad pott ligger klart närmast till hands. Spikkryss eller helgardering.

9. Paranaense – Club Libertad 1X2

Paranaense ser ut att bli rejält överskattade av svenska folket. Den brasilianska klubben har förvisso gjort det riktigt bra hittills. 4-2-segern mot Bragantino i Série A senast var en skalp som heter duga. Club Libertad från Paraguay är dock inga duvungar ska sägas. Gästerna förlorade förvisso bägge matcherna mot hemmahörande Atletico när lagen möttes i gruppspelet, men nu är det vinna eller försvinner som gäller i detta dubbelmöte och då känns det vanskligt att räkna bort paraguayanerna, som inte förlorat på sex matcher (alla tävlingar). Dra till med alla tecken och jobba högersida.

10. Danmark – Norge 1

Danmark avfärdade Brasilien senast det begav sig på Parken och nu väntar Norge i detta skandinaviska derby. Norskorna har fått förstärkning i form av superstjärnan Ada Hegerberg, som efter en lång konflikt med förbundet bestämt sig för att representera Baggarna igen. Men trots Lyon-anfallarens återkomst i landslaget är danskorna på det stora hela det bättre laget. Kommer spelare som Pernille Harder och Signe Bruun upp i normal nivå lutar det åt att “de röe och hvide” ånyo får segerjubla. Sida bör väljas och då är det värdnationen som ges förtroendet. Etta!

11. Polen – Island 1X2

Mötet mellan Polen och Island blir den sista landskampen på kupongen. Endast gästerna är kvalificerade till EM och har därmed ett mästerskap att se fram emot denna sommar. Denna träningsmatch är en sista möjlighet för landslaget från den blåsiga ön att spela ihop sig innan allvaret drar igång. Polskorna å andra sidan ska spela VM-kval i höst och vill troligtvis gå på sommarsemester med en stark prestation i ryggen. Tipparna ger dock värdnationen alldeles för stort förtroende vilket betyder att garderingspennan plockas upp i ett tidigt skede. Isländskorna har bland annat Brann-strikern Berglind Thorvaldsdottir och Rosengårds försvarsklippa Gudrun Arnardottir i truppen och kan absolut inte räknas bort i denna fajt. Här behövs alla tecken.

12. Trollhättan – Vänersborg 1

David mot Goliat på Edsborg där Trollhättan gästas av Division 2-klubben Vänersborg. Då de rödsvarta värdarna är ett av de bättre lagen i Division 1 Södra samtidigt som gästerna tragglat rejält i tredjedivisionen är en hemmaseger högst trolig. Hur FCT ställer upp är dock en annan fråga, det är inte speciellt sannolikt att tränaren William Lundin bränner något krut i onödan. Måltjuven Alibek Aliev har spelat mycket på sistone och kan mycket väl inleda på bänken. Att spika ettan är inte fel, men den som vill åt hela prispotten och har kosing över smyger med det lågt betrodda krysset med förhoppning om att besökarna parkerar bussen.

13. Säffle – Lidköping 1

Vi avrundar kalaset i Division 2 Norra Götaland där slaget om Vänern utspelar sig. Säffle och Lidköping brakar samman i vad som också är ett toppmöte i denna serie. Värdarna är nykomlingar i fjärdedivisionen där de inte visat någon större respekt för sina konkurrenter. Segern mot tvåan Gauthiod finns färskt i minnet och är ett kvitto på att hemmalaget besitter ett högt kunnande. I löftet Mommo Lashkari har SSK en spelare av hög klass. Gästerna är förvisso mer etablerade på denna nivå och bär dessutom på starkare form, men den spelvärda ettan lockar och måste testas till låga 20-25 procent.

216 rader

1. Sverige – Brasilien 1

2. Halmstad – Trelleborg x2

3. Jönköping – Örgryte 1x

4. Norrby – Östersund 1

5. Lindome – GAIS 1×2

6. Lidingö – Sthlm Inter. 12

7. Emelec – Atlético Mineiro 2

8. Corinthians – Boca Juniors x

9. Paranaense – Club Libertad 1×2

10. Danmark – Norge 1

11. Polen – Island 1×2

12. Trollhättan – Vänersborg 1

13. Säffle – Lidköping 1

1296 rader

1. Sverige – Brasilien 1

2. Halmstad – Trelleborg x2

3. Jönköping – Örgryte 1x

4. Norrby – Östersund 1

5. Lindome – GAIS 1×2

6. Lidingö – Sthlm Inter. 12

7. Emelec – Atlético Mineiro 2

8. Corinthians – Boca Juniors 1×2

9. Paranaense – Club Libertad 1×2

10. Danmark – Norge 1

11. Polen – Island 1×2

12. Trollhättan – Vänersborg 1x

13. Säffle – Lidköping 1