Europatipset Tisdag 29 Mars » Analys & Tips

Europatipset Tisdag 29 Mars » Analys & Tips

Analys, tips och spelförslag inför Europatipset den 29 Mars hos Svenska Spel Sport & Casino AB

Under tisdagen ska det avgöras! Janne Anderssons blågula armé reser till Chorzów för att snuva Lewandowski och gänget på VM-platsen. Parallellt med matchen i Polen ska även Portugal och Nordmakedonien göra upp om en VM-biljett i Porto. I övrigt är det afrikanskt VM-kval och en hel drös med vänskapsmatcher som står på programmet. Mina främsta drag hittas här nedan. God lycka!

💰 Banken! – Portugal

Nordmakedonien var totalt utspelade på Sicilien förra veckan och en liknande matchbild är att vänta i Porto. Nivåskillnaden mellan makedonierna och portugiserna är monumental. Ronaldo lär skjuta Portugal till VM. Given etta.

💣 Knallen! – DR Kongo

Det första mötet mellan Marocko och DR Kongo var jämnt och slutade 1-1. Kongoleserna ska även kunna stå upp bra i Casablanca, åtminstone klart bättre än vad strecken gör gällande. X2 rensar kanon!

1. Polen – Sverige 1

Playoff-finalen går av stapeln i Chorzów. Sverige gjorde ingen vidare insats mot Tjeckien förra veckan där Jannes mannar kom undan med blotta förskräckelsen. Inför bortamötet med Polen är Krafth tillbaka i spel från sin tidigare avstängning vilket stärker upp högerbackspositionen, Zlatan är även tillgänglig. Borta mot Lewandowskis Polen kommer det krävas en bättre prestation än mot tjeckerna. På hemmaplan har polackerna bara torskat en kvalmatch sedan 2013. Det ska även sägas att Polen rent spelmässigt var minst lika bra som Sverige när nationerna möttes i EM förra sommaren. Som brukligt har alldeles för många tippat med det blågula hjärtat. Med utmärkt spelvärde på polackerna är jag inte främmande för att dra på mig den rödvita kepsen och spika ettan.

2. Portugal – Nordmakedonien 1

Näst playoff-final går av stapeln i Porto. Här talar allt för en komfortabel hemmaseger. Nordmakedonien lyckades mot alla odds slå ut Italien på Sicilien förra veckan, trots att de var totalt utspelade under hela matchen. Matchens enda mål gjordes typiskt nog av den före detta Palermo-anfallaren Aleksandar Trajkovski i den 92:a minuten. Italienarna vann goal attempts med 32-4 och hörnstatistiken med 16-0 vilket säger det mesta om matchbilden. En liknande tillställning kan det mycket väl bli i Porto. Portugal är bättre på alla positioner och ska vid normala fall köra över den här typen av motstånd. Odiskutabel etta.

3. Algeriet – Kamerun 1X2

I det afrikanska VM-kvalet väntar tre “finaler”. Algeriet står med halva foten i Qatar efter 1-0-segern borta mot Kamerun förra veckan. Matchen var jämn i Limbe, tajt förväntas det även bli i returen som spelas på Mustapha Tchaker Stadium i Blida. Kamerun var ytterst nära att gå till final i Afrikanska Mästerskapet som spelades tidigare i år och de “Otämjbara Lejonen” har definitivt kunnandet för att vända på detta. I kraft av hemmaplansfördel får Algeriet ses som favoriter men med tanke på att de inte nödvändigtvis måste vinna matchen lockar ettan minst. En helgardering är dock att föredra.

4. Marocko – DR Kongo 1X2

Det första mötet mellan Marocko och DR Kongo slutade 1-1 i Kinshasa. Även fast marockanerna brände en straff så speglade resultatet matchbilden. Spelare för spelare ser Marocko klart mer slagkraftigt ut där klasspelare som bland annat PSG:s Hakimi och Sevillas En-Nesyri tar plats, men här ser “The Atlas Lions” ut att bli på tok för hårt streckat för att backas. De besökande “Leoparderna” har inte kvalificerat sig för ett VM-slutspel sedan 70-talet, men här ska Kongo ha klart bättre möjligheter att lösa en Qatar-biljett än vad strecken gör gällande. Jag målar på och jobbar skräll.

5. Tunisien – Mali X2

Tunisien vann något oväntat bortamötet mot Mali med 1-0. Mali-spelaren Moussa Sissako hade en minst sagt tung dag på jobbet – försvararen gjorde självmål i den 36:e minuten och blev sedan utvisad i den 40:e. Så länge Mali håller sig ifrån utvisningsbåset i returen ska det dock finnas vettiga chanser att vända på detta. Tunisien imponerade föga under Afrikanska Mästerskapet då de bland annat torskade mot Mali i gruppspelet. Jag förväntar mig att detta blir en jämn historia, betydligt jämnare än vad strecken gör gällande. X2 är av högsta prio.

6. Nederländerna – Tyskland 1

Klassikermöte i Amsterdam mellan två VM-klara lag. På Johan Cruijff Arena får Nederländerna gälla som knappa favoriter. “De Oranje” har fått med sig en väldigt stark trupp till den här samlingen och sedan Louis van Gaal tog över rodret har Virgil van Dijk och company gått som tåget. Under Van Gaals styre har Nederländerna vunnit samtliga fem hemmamatcher och noterats för 22 mål på dessa kamper. Tyskland är såklart ingen lätt opponent men här saknar “Die Mannschaft” tongivande spelare som Hummels, Goretzka, Reus och Gnabry. Med dessa fundament känns ettan som en gångbar chansspik.

7. Turkiet – Italien 2

Något VM-slutspel kommer det varken att bli för Turkiet eller de regerande Europamästarna. Italien stod för ett rejält fiasko förra veckan då de torskade hemmamötet mot Nordmakedonien, trots totalt spelmässig dominans. I Konya räknar jag med att vi får se ett revanschsuget “Gli Azzurri”. Turkiet har läckt som ett såll det senaste året och så sent som i somras fick turkarna stryk mot Italien med 0-3 i EM. I den matchen var det mer eller mindre spel mot ett mål. Gästerna ska hållas klart högre och kan gladeligen spikas hela vägen upp till 55 procent.

8. Wales – Tjeckien 2

Wales kommer att ställas mot antingen Skottland eller Ukraina i playoff-final. I semin förra veckan mot Österrike blev det seger med 2-1 där Gareth Bale återigen visade klass i landslagsdressen. Tjeckien föll i sin tur som bekant mot Sverige efter förlängning. Tjeckerna visade på Friends att de är ett välorganiserat lag som är tunga på fasta situationer. Utan Patrick Schick (skadad) försvinner det såklart en hel del spets men som helhet känns Tjeckien strået vassare än britterna. Öppen landskamp där den värdemässigt fina tvåan lockar klart mest. Jag utgår därifrån.

9. England – Elfenbenskusten 1X

England fick som väntat slita för helgens 2-1-seger mot Schweiz. Tillställningen på Wembley var helt jämn och matchen hade mycket väl kunnat gå åt endera håll. Någon “walk in the park” lär det inte heller bli för “The Three Lions” under tisdagen. Elfenbenskusten är ett av Afrikas mest stjärnspäckade landslag där spelare som Aurier, Kessié, Zaha, Pépé och Haller tar plats. Förra veckan spelade “Elefanterna” så gott som helt jämnt mot Frankrike (1-2) i Marseille där fransmännen avgjorde på stopptid. Jag förväntar mig att detta blir jämnare än vad procenten visar. Ettan garderas därför tidigt.

10. Spanien – Island 1

På Riazor i A Coruna lär öborna få jaga bollen under i stort sett hela matchen. De bollskickliga spanjorerna har en spännande generation på gång. Den här samlingen finns den lovande Barca-kvartetten García, Gavi, Pedri & Ferran Torres med i truppen. Dock satt vinsten förra veckan mot Albanien (2-1) långt inne där Dani Olmo avgjorde på stopptid. Island har gått kräftgång sedan Lasse Lagerbäcks styre och på spansk mark ska det till ett smärre mirakel för att öborna ska plocka poäng. Men då Spanien streckas upp mot 90 procent är det inte fel överväga skrällkrysset.

11. Irland – Litauen 1X

Något skönspel kommer det inte att bli Dublin då trubbiga irländare ska mäta krafter med litauer. Irland är ett välorganiserat lag som har förmågan att försvara sig bra mot större nationer, men när de grönvita förväntas föra matcher övertygar de sällan. På hemmaplan har Irland bara vunnit en av de tio senaste landskamperna, och det var mot Qatar. Litauen tillhör i sin tur bottenskiktet av europeiska fotbollsnationer. Gästerna från Baltikum hade vissa bekymmer mot San Marino förra veckan vilket säger det mesta om deras nivå. Ettan ska ligga klart närmast till hands men till drygt 80 procent vägrar jag singla trubbiga irländare. Favoriten garderas tidigt.

12. Nordirland – Ungern 1X2

Precis som sina grannar i syd är Nordirland ett trubbigt landslag som sällan gör speciellt mycket mål. Under VM-kvalet förra året lyckades britterna bara göra mål på Litauen och Bulgarien. I helgen blev det seger med 3-1 mot Luxemburg men insatsen gav en del i övrigt att önska. En något högre höjd finns det hos Ungern som bland annat plockade poäng av England i VM-kvalet. Ungrarna presterar dock överlag ojämnt och på brittisk mark känns det här vidöppet. Jag helgarderar från start.

13. Österrike – Skottland 1

Något Qatar-VM kommer det inte att bli för Österrike som föll i playoff-semin mot Gareth Bales Wales med 1-2, trots att det var alplandet som förde spelet. Skottland får i sin tur vänta på sin semifinal mot Ukraina till sommaren. Skottarna är som de övriga brittiska nationerna starka hemma på öarna men på resande tass är det sällan de blåvita övertygar. Österrike är en annan hemmabetonad fotbollsnation och i kraft av hemmaplansfördel får David Alaba & Co gälla som knappa favoriter. Om inte ettan överstiger 50-strecket är värdnationen en tänkbar spik att avsluta med.

216 rader

1. Polen – Sverige 1

2. Portugal – Nordmak. 1

3. Algeriet – Kamerun 1×2

4. Marocko – DR Kongo 1×2

5. Tunisien – Mali x2

6. Nederländ. – Tyskland 1

7. Turkiet – Italien 2

8. Wales – Tjeckien 2

9. England – Elfenben. 1x

10. Spanien – Island 1

11. Irland – Litauen 1x

12. Nordirland – Ungern 1×2

13. Österrike – Skottland 1

1296 rader

1. Polen – Sverige 1

2. Portugal – Nordmak. 1

3. Algeriet – Kamerun 1×2

4. Marocko – DR Kongo 1×2

5. Tunisien – Mali x2

6. Nederländ. – Tyskland 1

7. Turkiet – Italien 2

8. Wales – Tjeckien x2

9. England – Elfenben. 1×2

10. Spanien – Island 1x

11. Irland – Litauen 1x

12. Nordirland – Ungern 1×2

13. Österrike – Skottland 1