Europatipset Torsdag 9 Juni » Analys & Tips

Europatipset Tisdag 29 Mars » Analys & Tips

Det är Nations League för hela fadderullan på Europatipset. En tuff match väntar för Jannes sargade manskap som får besök av Serbien på Friends Arena. Trots alla blågula avbräck ser föga förvånande det svenska folket ut att strecka upp Blågult som klara favoriter. Läge att sätta sig i den serbiska båten således?

💰 Banken! – Portugal

Tjeckien har turat i de två inledande matcherna men i Lissabon lär det roliga ta slut. Utan stjärnor som Barák och Schick ska Portugal vara klasser bättre. Stabil etta!

💣 Knallen! – Azerbajdzjan

Tappar man poäng mot Malta i VM-kvalet och torskar hemma mot Kazakstan i Nations League förtjänar man (Slovakien) knappast drygt 70 procent i Baku. Azerbajdzjan ska ha betydligt bättre chanser på poäng än vad strecken visar!

1. Sverige – Serbien 2

Håland sköt Sverige i sank i söndags och nu är det verkligen kris i Jannes landslag. Både Starfelt och Milosevic har lämnat samlingen vilket ger Janne ytterst få alternativ i mittlåset. Till råga på allt är dessutom Krafth och Kulusevski avstängda. Därmed kliver såklart VM-klara Serbien in med riktigt bra chanser på Friends. Balkan-nationen var det bättre laget mot Norge i premiären och vann planenligt mot Slovenien i den andra omgången med 4-1. Här ser alldeles för många ut att tippa med hjärtat. Jag är därför inte alls främmande för att spika ett lågt streckat Serbien.

2. Norge – Slovenien 1X

Grannarna i väst har tveklöst en spännande generation på gång. Baggarna har inlett Nations League med vinster mot både Sverige och Serbien där föga förvånande Håland klivit fram. Det ska sägas att Norge haft alla marginaler på sin sida, framförallt mot Serbien. Samma spets finns det inte hos nollpoängaren Slovenien, men de vitklädda brukar vara rätt svåra att forcera och i Janne Oblak har gästerna en av världens bästa keeprar. Nu när Norge streckas till månen känns det trots allt givet att gardera favoriten med åtminstone krysset.

3. Portugal – Tjeckien 1

Nations League-mästarna från 2019 har inlett turneringen strålande. Poängen borta mot Spanien följdes upp med en 4-0-seger hemma mot Schweiz där flåbusen Ronaldo gjorde två pytsar. Nu väntar gruppens svagaste kort på pappret och då ska såklart Portugal ses med toppchans hemma i Lissabon. Tjeckien står också på fyra poäng, trots att de varit stundtals utspelade av både Spanien och Schweiz. Att tjeckerna ska fortsätta råna till sig poäng är föga troligt, framförallt då stjärnor som Barák och Schick saknas. Den trolig ettan spikas.

4. Schweiz – Spanien 1X2

I Genève får vi en repris från EM-kvartsfinalen förra sommaren. Då var det spanjackerna som vann efter straffar. Sett till det senaste året är Spanien ett av de landslag som sett bäst ut i Europa. Dock är La Roja stundtals ineffektiva framåt, trots att Enriques gubbar alltid har ett stort bollinnehav. Schweiz är poänglösa efter två omgångar men ostälskarna håller i grunden en hög nivå, vilket de visade förra året då de rödvita vann sin VM-kvalgrupp före Italien. Jag håller det här klart mer öppet än vad procenten visar. Alla tecken är därför att föredra från start.

5. Nordmakedonien – Georgien 1

Efter att Willy Sagnol tog över förbundskaptensposten har Georgien gått från klarhet till klarhet. Sagnols gubbar besegrade bland annat Sverige i VM-kvalet och inledningen på Nations League har varit felfri. Närmast kommer gästerna från en 5-2-seger borta mot Bulgarien. Med det sagt slår de ändå från underläge i Skopje. Nordmakedonien är en annan fotbollsnation på uppgång som besegrat stora elefanter som Italien och Tyskland det senaste året. På hemmaplan har värdnationen varit stabila under flera års tid och här känns ettan motiverad kring 45 prollar.

6. Grekland – Cypern 1

I grekiska Volos är det derby. Europamästarna från 2004 har varit på dekis under flera års tid men det senaste halvåret har Grekland helt klart steppat upp. Flera yngre förmågor har tagit chansen och höjt laget som helhet, dock vilar fortsatt ett stort ansvar på kaptenen Bakasetas som gjort målen i 1-0-segrarna mot Nordirland och Kosovo. Enpoängaren Cypern är precis som grekerna tajta bakåt men i offensiven saknas det kvalitéer. Grekland ska vara några nivåer större vilket både odds och procent antyder. Streckas ettan upp mot 85 prollar är det dock inte dumt att få med skrällkrysset på ett hörn. Att det här slutar 0-0 är långt ifrån otänkbart.

7. Kosovo – Nordirland 1

Kosovo är en ny och fräsch fotbollsnation som har alla medel för att vinna den här Nations League-gruppen, trots förlusten senast mot Grekland där både Aliti och målvakten Muric blev utvisade. Om grabbarna från Balkan håller sig ifrån utvisningsbåset mot Nordirland ska det finnas goda chanser att studsa tillbaka här. Britterna kan knappt göra mål och har inte helt oväntat blivit nollade av både grekerna och cyprioterna inledningsvis. Dessutom ska man ha med sig att Nordirland oftast gör sina klart bästa insatser hemma på öarna. Trolig etta i Pristina.

8. Malta – Estland 1

Det är inte varje dag Malta agerar favoriter, men när bleka balter välkomnas på Medelhavsön får öborna ta på sig favoritkepsen. Malteserna har sett helt okej ut i landskamper det här året. De rödvita plockade poäng mot bland annat Slovakien i den förra VM-kvalet, så helt odugliga är inte strandraggarna. Esterna har inte sett mycket bättre ut de senaste åren och den här samlingen saknas dessutom stjärnan Ragnar Klavan i mittlåset. Den värdemässigt fina ettan inleder därför på ön. Krysset följer på större lappar.

9. Danmark – Kroatien 1

Den stora stygga dansken fortsätter att slakta precis allt och känslan är att de rödvita bara kommer att fortsätta ånga på. Trots att Danmark ställts mot både Österrike och Frankrike på bortagräs står grannarna på full pott efter två omgångar. Silvermedaljörerna från VM 2018 har inte alls övertygat på samma sätt. I premiären fick Kroatien smörj med hela 0-3 hemma mot Österrike. Varken Lovren, Rebic eller Perisic finns med den här samlingen. Ettan känns som en stabil spik.

10. Österrike – Frankrike 1X2

Raffe Rangnick verkar ha fått fart på det österrikiska landslaget som stått för två riktigt fina insatser inledningsvis. 3-0-segern borta mot Kroatien var såklart en stor framgång. Kan alpnationen återigen komma upp i en bra insats går knappast de regerande mästarna säkert i Wien. Frankrike har sett oinspirerat ut och återfinns på en pinne efter två omgångar. Trots detta streckas Les Bleus alldeles för högt. 1X måste prioriteras.

11. Albanien – Israel 1X2

Albanien inledde med ett kryss borta mot Island vilket får anses som ett okej resultat. Hemma på albansk mark brukar de rödsvarta örnarna vara desto mer fruktade. Med det sagt ser värdnationen ut att bli lite väl stora favoriter på Balkanhalvön. Israel är sannerligen ingen enkel opponent även fast målsprutan Zahavi saknas. De blåvita från Mellanöstern besegrade bland annat Österrike i VM-kvalet förra året och kvalitéerna finns helt klart för att stå upp bra här. Ovisst. Jag helgarderar.

12. Azerbajdzjan – Slovakien 1X

Slovakien ser riktigt trötta ut. Bärande spelare som Weiss, Pekarík och Kucka börjar bli till åren medan landsfadern Hamsik slutat i landslaget. Förlusten senast hemma mot Kazakstan var ett rejält magplask. Även fast Azerbajdzjan står på noll vinster efter två omgångar ska de helt klart hållas högre än kazakerna. Position för position har värdnationen en helt okej trupp, det Qarabag-betonade landslaget är dessutom samspelt. Summa summarum lockar den överstreckade tvåan föga i Baku. 1X rensar friskt.

13. Moldavien – Lettland 1X

Lettland har inte firat många stora triumfer sedan vinsten på Råsunda 2003. Balterna har förvisso inlett Nations League med två vinster mot Gibraltar och Liechtenstein, men i Chisinau slår de från underläge. Moldavien är den nationen som ska kunna utmana letterna om gruppsegern. Serghei Clescencos mannar har hållit nollan i de två inledande matcherna och har absolut kunnandet för att rubba mediokra letter. På bortaplan har gästerna bar vunnit två tävlingsmatcher sedan 2016, mot Gibraltar och Andorra. 1X ramar in detta till fint spelvärde.

216 rader

1. Sverige – Serbien 2

2. Norge – Slovenien 1x

3. Portugal – Tjeckien 1

4. Schweiz – Spanien 1×2

5. Nordmak. – Georgien 1

6. Grekland – Cypern 1

7. Kosovo – Nordirland 1

8. Malta – Estland 1

9. Danmark – Kroatien 1

10. Österrike – Frankrike 1×2

11. Albanien – Israel 1×2

12. Azerbajdzjan – Slovakien 1x

13. Moldavien – Lettland 1x

1296 rader

1. Sverige – Serbien 2

2. Norge – Slovenien 1x

3. Portugal – Tjeckien 1

4. Schweiz – Spanien 1×2

5. Nordmak. – Georgien 1

6. Grekland – Cypern 1x

7. Kosovo – Nordirland 1

8. Malta – Estland 1x

9. Danmark – Kroatien 1

10. Österrike – Frankrike 1×2

11. Albanien – Israel 1×2

12. Azerbajdzjan – Slovakien 1×2

13. Moldavien – Lettland 1x