Speltips: AIK – Hammarby 28/8 “Friends kommer koka”

Speltips: AIK - Hammarby 28/8 "Friends kommer koka"

Jonas Weimer

Kan det bli så mycket bättre än Allsvensk omgång en söndag med AIK – Hammarby på schemat? Ja om vi även adderar toppstrid, fullsatt samt möjlighet att bli bäst i stan. Låt oss analysera det här maxspelet.

AIK

Man blir inte riktigt klok på detta AIK denna säsong. Inledde riktigt illa med stora förluster både mot Häcken och Malmö. Jobbade sig sedan tillbaka igen och trots att spelet inte varit särskilt bra har man hela tiden legat med i toppen – ja ett tag såg det faktiskt ut som man skulle dra ifrån.

Sedan kom några veckors vila och efter det har det dåliga spelet blivit sämre och även poängen har slutat trilla in. Det vanligtvis så stabila försvarsspelet har varit bortblåst och på det en riktigt usel offensiv.

Ny tränare nya ideer!

Nu har man sparkat Bartosz vilket jag tycker var ett bra beslut. Han hade uppenbarligen tappat spelarnas förtroende och kanske borde man agerat innan Slovaco. Hur som helst, in kommer Henok Goitom och plötsligt satt presspelet till 100% mot Norrköping. Vinst och tre poäng var viktigt men allra viktigast kanske tron är. En tro på att det här laget faktiskt är ett lag för toppstriden.

Hammarby

Ett lag för toppstriden är även Hammarby som bjuder publiken på fin fotboll mest hela tiden. I alla fall på hemmaplan. Mot Degerfors tyckte jag man hade det jobbigt stora delar av matchen. Trots det vinner man med 5-1 och nyförvärvet Berisha står för två av målen. Han verkar klarat av att byta klubb och fortsätta producera mål.

Hammarby är just nu en klubb i medgång. Man har tre raka segrar efter chocken mot Värnamo. Man har spetsat till truppen rejält och man har ett snabbt och effektivt anfall som producerar mycket mål. Det är bara Häcken (44) som gjort mer än Hammarby (40). Men jämför man detta med AIK (30) och deras anfallsspel är det som natt och dag.

Analysen

Jag tycker detta är ett klockrent spel. AIK kommer till den här matchen med två matcher i benen denna vecka. Matchen mot Hammarby blir således den tredje på sju dagar. Det kommer vara ett mer slitet Gnaget. Men man har hemmplan, och där är man riktigt starka. Man har väl en förlust på de 25 senaste hemmamatcherna.

Dessutom har man en tränare som vill spela en offensiv fotboll nu. Goitom tryckte på det innan matchen mot Norrköping. Han ville se spelarna pressa högt, göra det som de är bra på och ha roligt. Det låter som helt andra tankar än vad man haft i Norling och Bartosz. Sen är det inte riktigt säkert att man vågar gå ut lika högt som mot Norrköping men jag tror ändå man kommer ligga rejält högt i positionerna för att kunna vinna boll tidigt och störa Hammarbys uppspelsfas.

Hammarby är för bra för AIK just nu

Hammarby är dock för bra för AIK i detta skede av Allsvenskan tror jag. Man kommer få hål på ett försvar som ännu inte går att känna igen. Med Berisha, Ludwigsson och Trawally längst fram mot ett högt pressande AIK kan jag inte se hur man ska hålla tätt.

Lägg till att Collins gick ut med en skadad fot mot Norrköping. Att Milosevic dragits med en hjärnskakning och att Per Karlsson alltjämt saknas så är det ett skadedrabbat AIK som kommer till denna match. Men det man ska komma ihåg är att Hammarby inte hållit nollan mot AIK på friends sedan 2016.

Mål för båda lagen – det känns givet. 10 till oddset 1.73

Nu är det dags för grön bock igen

Lycka till vid rygg!

/ JWeimer

Spela Båda lagen gör mål på Pinnacle