Speltips: AIK – Malmö FF 11/5 “AIK löser detta spel”

Speltips: AIK - Malmö FF 11/5 "AIK löser detta spel"

Jonas Weimer

Toppmatch i Sverige när Allsvenskans bästa hemmalag AIK tar emot svenska mästarna Malmö FF – ett lag som ännu inte förlorat i årets Allsvenska. Räkna med en fysisk match där skönspel är sekundärt och tre poäng i fokus. Jag lutar åt delad poäng i den här matchen och har istället hittat ett annat spelbart odds.

AIK

Säsongen startade trevande med endast tre poäng efter tre omgångar och hela 7 insläppta mål. Det är inte likt AIK som annars brukar hålla ihop defensiven men även ett tecken på att laget vågar prova nya spelidéer. Bartoz tog över ett lag i ruiner 2020 och har fått bygga på en stabil defensiv. Det är visserligen något han vill ha men läser man mellan raderna och ser hur AIK ställer upp i matcherna är det snarare snabb erövring med ett lag som ska stå högt upp Man vill ha snabba spelare som ska kunna hota i djupled men även på kontringar. Det har gett resultat efter den trevande starten.

Det kan bli 0-0

Nu kommer Malmö på besök. Laget som man har så svårt med. Blott en vinst senaste 13 åren. Man har aldrig vunnit på Friends exempelvis. Senaste vinsten kom 2015 på Råsunda. Kanske är det bästa läget man har nu ändå. Med ett lag som är nära 100% friska (Lustig är skadad), i form och dessutom med mycket spets. Jag tänker förstås på Jordan Larsson som ser bättre och bättre ut. Men även på Bilal Hussein som jag tycker börjar närma sig Allsvenskans bästa mittfältare. Och tittar vi på försvarslinjen är det bara Malmö som kan mäta sig med den defensiven. Kanske blir det 0-0 ändå?

Malmö

Det är märkligt med Malmö hur mycket skador man åker på hela tiden. Är det ren otur eller gör man något fel i den fysiska träningen? Det är oklart men även här saknas en del nyckelspelare. Exempelvis Lewcki och Kiese Thelin. Men även Dahlin, Christensen och Rieks har små skavanker och matcherna duggar tätt. Jonas Knudsen ska vara tillbaka nu men lär inte kastas in här.

Vore roligt att få se Hugo Larsson från start

Det blir spännande att se hur Milos väljer att komponera detta lag. Kanske får vi ett ungt innermittfält med både Nanasi och Hugo Larsson från start? I cupmatchen mot just AIK på försäsongen briljerade Larsson och visade att han verkligen är redo. Det vore spännande att se honom i denna match mot en något långsammare Sebastian Larsson. Hur som helst lär vi få se ett Malmö som drar ner på tempot en aning, som vill äga bollen och rulla ut AIK. I anfall kommer man inte ösa på med 6 man i boxen och leta inlägg från kortlinjen. Det är inte Malmös spel och det är även anledningen till mitt spel i denna match.

Analysen till spelet

Jag vet hur den här matchen kommer se ut. AIK kommer inleda frenetiskt och ha en hög energi första kvarten. Troligtvis skapa några fasta situationer och hörnor. På kanten springer exempelvis Zach Elbouzedi som gör allt rätt utom att kunna slå inlägg. Det bästa han kan få till är hörnor och som han skapar hörnor varje match. På andra kanten kommer AIK ställa upp med Stefanelli. Ingen spelare som öser hörnor men däremot smyger alltid Otieno upp på kanten och där kan det bli en del hörnor. Så här har det sett ut för AIK på hemmaplan i år i hörnproduktion:

7-2 mot Göteborg7-7 mot Djurgården (DIF är bra hörnlag med)9-1 mot Varberg6-2 mot Norrköping

Det är även intressant att ta med matchen i Malmö där AIK vann hörnorna med 9-5.

Tittar vi på Malmö på bortaplan ser det lite annorlunda ut. Här är deras produktion borta:

1-9 mot Hammarby1-5 mot Värnamo4-4 mot Kalmar

Lägg till 3-10 mot Djurgården i Svenska cupen så blir bilden tydlig. Man vill ha ett lägre försvar på bortaplan och man vill inte gå ner mot kortlinjen. Istället viker spelare som Birmancevic och Berget ofta innåt planen för att leta skott eller inlägg mot borte stolpen. Ett anfall som är mer effektivt för mål men mindre effektivt för hörnor.

Så varför spelar vi inte ett maxspel? Just hörnspel kan förstöras av tidiga mål. Ponera att AIK gör 1-0 första kvarten. Då kan den här matchen få ett annat ansikte. Men min känsla är att 0-0 kan stå sig länge. Och AIK har som bekant svårt att vinna mot Malmö. Får vi ett 0-1 mål som inte alls är osannolikt kan detta spel bli väldigt grönt. Då är snarare -2 eller -3 hcp i fara.

Hur som helst är 1.90 på vinna hörnorna ett bra spel. Jag går in med 8U.

Lycka till vid rygg!

/ Jonas Weimer

Spela AIK vinner hörnorna på Bet365