Speltips: Malmö – AIK 17/4 “Tippade topplag i Allsvenskan 2022…

Speltips: Malmö - AIK 17/4 "Tippade topplag i Allsvenskan 2022…

Jonas Weimer

Omgång 3 i Allsvenskan och match mellan två tippade topplag. Svenska mästarna Malmö FF ställs mot AIK på Eleda stadium i Malmö. Samma lag som slutade på samma poäng förra säsongen men där Malmö drog längsta strået pga målskillnad. Det här är två lag som kan varandra utan och innan både vad gäller styrkor och svagheter.

Malmö

Malmö kommer från en 1-1 match mot Elfsborg där man inte riktigt visade mästarklass. Däremot börjar man få tillbaka spelare som varit skadade och det var väl enbart Sergio Peña och Martin Olsson som saknades. De kan finnas med på söndag och då kommer det vara ett riktigt slagkraftigt lag Malmö kommer med där det råder stor konkurrens om platserna. Senast satt till exempel Rieks, Lewicki, Toivonen och Nanasi på bänken vilket vittnar om bredden och styrkan på det här laget.

Dock har man inte fått ut potentialen i de inledande omgångarna och det kanske inte är så konstigt. En del skador har hämmat lag samt det faktum att man har en ny tränare (Milos) som ska sätta sin prägel på matcherna. Malmö lär växa in i den här säsongen och har ändå fått en okej start.

AIK

AIK var som väntat tillbaka med sin starka försvarslinje från 2021 mot Norrköping. Alltså med Otienno, Papagiannopoulos, Milosevic och Lustig i backlinjen. Detta gav återigen en ruskig svårforcerad defensiv som gjorde allt rätt i 90 minuter. Enda chansen kom på övertid när Otienno ställdes mot Nyman i en luftduell. Det vill man undvika mot Thelin på söndag. Framåt såg det inte sprudlande ut även om Bahoui ser ut att vara i fin form. Jordan Larsson har fortfarande några veckor kvar till den formen även om man ser vad mycket AIK kommer få ut av honom.

En skön seger för AIK som gör att man kan spela rätt avslappnat i den här matchen. Två förluster i de inledande omgångarna hade gjort att man varit tvungna att gå framåt i den här. Nu kanske man kan satsa på att istället vinna genom att spela defensivt och utnyttja det man är allra bäst på – fasta situationer.

Analys samt Spel

Jag landar i att båda lagen kommer ha en viss respekt mot varandra och att detta möte kommer bli rätt olikt cupmötet (2-2) senast. Och med tanke på att AIK inte vunnit i Malmö sedan 1996 behöver man inte vara något bettinggeni för att tippa från vänster. Malmö är självklart storfavoriter i den här matchen och bör ha bra chans att kunna vinna även den här. Dock har man inte sett helt mästerliga ut i de inledande omgångarna. Spelet har hackat lite och det lär inte bli någon storseger.

Jag förväntar mig ändå ett Malmö som är spelförare och som trycker ner ett AIK som får försvara sig. Just defensiven tror jag dock kan bli nyckeln för AIK där man kanske kan få Malmö frustrerade. Det är trots allt riktigt svårt att skapa chanser på AIK när man ligger rätt och det visade man mot Norrköping senast.

En målsnål historia att vänta

Jag tror alltså på en målsnål historia där Malmö kommer äga bollinnehavet precis som vi såg i cupmatchen. Och där AIK kommer försöka kontra. Malmö har dock en riktigt bra defensiv och jag tror man har rätt bra koll på hur AIK vill skapa chanser. Man lär försöka få till långa anfall som man dödar och på det sättet inte låter AIK få de här snabba omställningarna där man kunde såra Malmö senast.

Och frågan är hur rädd man ska vara för kontringar. AIK gjorde endast ett enda kontringsmål förra säsongen och det blixtrar inte riktigt till i omställningarna. Nu har man visserligen Jordan Larsson och man kommer få med Stefanelli mer i spelet men jag har svårt att se att man ska kunna störa Malmö sett över 90 minuter.

Det här är som sagt två lag som känner varandra utan och innan. Två lag som inte gillar varandra och där det brukar smälla rätt bra. Förbered er på ett krig där lagen inte lär vilja ge bort mycket chanser till motståndaren.

Jag spelar 5U på under 2.5 mål till 1.80 hos Betsson.

Lycka till vid rygg!

/ Jonas Weimer

Spela Under 2.5 mål på Betsson