Speltips: Slovenien – Norge 24/9 “Ryggareken om Slovenien vs Norge”

Speltips: Slovenien - Norge 24/9 "Ryggareken om Slovenien vs Norge"

Norge reser till Stadion Stozice på lördag för UEFA Nations League-mötet med hemmalaget Slovenien.

Slovenien

Efter att ha toppat en grupp som innehöll Grekland, Kosovo och Moldavien förra gången, fick Slovenien en möjlighet att testa sig i League B i Nations League för första gången.

Hittills har Matjaz Keks lag haft det svårt, med två oavgjorda och två förluster som har sett dem släpa Sverige med en poäng på väg in i den femte omgången.

Slovenien har varit det sämsta laget i gruppen hittills och ligger längst ned i tabellen – och det verkar som att de kan degraderas till grupp C i Nations League. Faktum är att, med undantag för två andra oavgjorda matcher, har de förlorat resten av sina matcher. De gjorde minst antal mål i grupp 4 (bara 3 på deras fyra matcher fram till nu), och de släppte också in flest antal mål i gruppen.

Senast fick man ändå med sig ett oavgjort resultat mot ett Serbien som ju får anses bättre än Slovenien. Innan dess var de på en 5-matcher segerfri rad.

Och man har ju mött Norge förr. Senast i juni. Trots att Miha Blazic fick rött kort i den 63:e minuten, lyckades Keks lag då hålla Erling Braut Haaland stången för att fastställa slutresultatet till 0-0.

Truppen:
Slovenien är utan Blazic på grund av avstängning efter dennes utvisning mot Norge. Benjamin Sesko, som gjorde mål i sin nations senaste match mot Serbien, kommer nästan säkert att leda linjen. Han har varit grym för farmarlaget Red Bull Salzburg på senare tid.

Sloveniens möjliga startuppställning: Oblak; Karnicnik, Bijol, Mevlja, Brekalo, Sikosek; Zajc, Cerin, Kurtic; Sesko, Verbic

Norge

Samtidigt har Norge missat en biljett till Qatar. De kommer dock att vara ivriga att gottgöra detta faktum. Norrmännen är nu obesegrade i 13 av de senaste 15 matcherna.

Anfallet lett av Haaland ser också stabilt ut. Haaland, som har anpassat sig till Premier League ännu snabbare än någon kunde ha förutsett efter sin sommarövergång från Borussia Dortmund till Manchester City, har gjort fem mål över tre segrar, med sin anfallspartner Alexander Sorloth som gjorde den avgörande trean i senaste 3-2 vinsten mot Sverige senast.

Efter att ha misslyckats med att kvalificera sig till en stor turnering sedan EM 2000, finns det en verklig tro på att Haalands kvalitet framför mål – med hjälp av kaptenen Martin Ödegaards kreativitet på mittfältet – kan detta bli Norges mest framgångsrika era på mer än två decennier. Huvudtränaren Stale Solbakken var en del av laget som nådde VM 1994 och 1998 och han kommer att göra sitt yttersta för att att leda denna talangfulla grupp spelare till liknande prestationer.

Under tiden skulle dock uppflyttning till League A i Nations League utgöra en nyckelplattform för framtida framgångar vilket hade lett till mer tuffa matcher för laget som ju besitter så mycket potential. En vinst i Slovenien på lördag skulle ta dem ett steg närmare slutföra det.

Truppen:
Norge har under tiden tagit med Ødegaard i sin trupp trots att mittfältaren missade Arsenals vinst mot Brentford förra helgen på grund av ett vadproblem. Men det verkar ha varit lugnt vilket lämnade honom öppen för urval idag.

Marcus Pedersen är dock inte tillgänglig på grund av avstängning efter att försvararen fick sitt andra gula kort i den pågående Nations League-kampanjen mot Sverige.

Norges möjliga startuppställning: Nyland; Ryerson, Strandberg, Ostigard, Bjorkan; Ödegaard, Berge, Thorsby; Elyounoussi, Haaland, Sorloth

REK

Som det ser ut så kommer Norge att ha övertaget denna lördag. Slovenerna hade förlorat 2 av de senaste 4 matcherna på hemmaplan och hade släppt in totalt 7 mål under processen. Å andra sidan är norrmännen obesegrade i 7 av de senaste 8 matcher på resande for och i processen har de också gått 5 matcher utan förlust. Med tanke på dessa observationer, förväntar jag mig en vinst för Norge på lördag.

Spela Norge på Nordicbet