Topptipset Måndag 9 Maj » Analys & Tips

Topptipset idag » Onsdag 30 mars » Tips & Förslag

Analys, tips och spelförslag inför Topptipset Måndag den 9 Maj hos Svenska Spel Sport & Casino

Det är blågult godis på kvällens Topptips som kryddats med 250 000 kronor! Inte mindre än sex matcher hemma från Svedala tar plats på raden – fyra allsvenska matcher följs upp med två kamper från Superettan. Därefter väntar Serie A och League One. Det finns inte några givna spikar på kupongen vilket gör att det borde ge riktigt fint flis vid åtta gröna bockar!

💰 Banken! – Halmstad

Skövde må ha inlett strålande men det råder ändå ingen tvekan om att topptippade Halmstad ska hållas klart högre. Det skijlde trots allt två divisioner mellan klubbarna så sent som i fjol. Vettig tvåa på Södermalms IP.

💣 Knallen! – Värnamo

Trots att Häcken vantrivs på naturgräs överstreckas de rejält på Finnvedsvallen där Värnamo fortfarande inte släppt in mål. I fjol vann göteborgarna blott en allsvensk match på naturgräs. Fint värde på 1X.

1. Elfsborg – Djurgården 1

Först ut är två guldkandidater på Borås Arena. Elfsborg har skapat mängder av målchanser under inledningen och är också det lag som gjort flest mål så här långt. Trots att Per Frick vilades helt på Stora Valla slaktades Degerfors med hela 6-0 i den förra omgången. Istället var det den gamla Degen-spelaren Rasmus Alm som klev fram. Djurgården har inte riktigt sett lika skarpa ut och poängtappet i veckomötet senast mot Helsingborg var Kim Bergstrand allt annat än nöjd med. Försvaret har varit ihåligt och mot ett offensivt skickligt Elfsborg blir jag inte alls förvånad ifall Blåränderna stöter på patrull. Ettan spikas till godkänd procent.

2. Helsingborg – IFK Norrköping 2

Taha Ali hade lekstuga med Djurgården och “Allsvenskans Messi” har så här långt varit en av seriens bästa spelare. Som helhet har dock Helsingborg inte imponerat. Det har bara blivit en seger efter sju omgångar och flera insatser har lämnat en del i övrigt att önska. Krysset mot Djurgården var ett rån. Det finns en klart högre höjd hos IFK Norrköping som börjat trumma igång. Ortmark, Levi och Totte Nyman är en stark offensiv trio som bör kunna såra ett till synes halvdant HIF. Till rådande procent känns tvåan som en tämligen given spik på Olympia.

3. Värnamo – Häcken 1X

IFK Värnamo på Finnvedsvallen är verkligen inte någon enkel bortamatch. Robin Tihi & Co har hållit nollan i samtliga hemmamatcher, trots att bland annat Malmö FF varit på besök. Jonas Thern har satt ett tydligt grundspel och med ett ramstarkt försvar blir smålänningarna svåra att forcera. Position för position är såklart Häcken ett skickligare fotbollslag men på naturgräs vantrivs de gulsvarta. Häcken tappade poäng i bortamötet mot Helsingborg och faktum är att göteborgarna endast vann en match på naturgräs i fjol. Därmed blir det omöjligt att köpa streckningen här. 1X liras.

4. GIF Sundsvall – Degerfors 1X2

Tidigt jumbomöte mellan två lag som haft enorma problem under inledningen, framförallt Degerfors som åkte på 0-6 i brakan senast mot Elfsborg. Försvaret ser extremt ihåligt ut och utan Victor Edvardsen i spetsen försvinner det såklart en hel del spets i offensiven. Ett mediokert Sundsvall, som Degen krossade under försäsongen, ska de dock ha alla möjligheter att besegra. Giffarna ser också väldigt skakiga ut bakåt och de blåvita tvingas alltjämt klara sig utan målvakten Andreas Andersson som gick sönder mot Elfsborg. Hemma på konstgräset får ändå Sundsvall gälla som knappa favoriter men ettan är inget tecken som spikas till dessa streck. En helgardering är att föredra från start.

5. Örebro – Östersund 1X2

Två lag som trillade ur Allsvenskan i fjol drabbar nu samman i Superettan på Behrn Arena. Varken Örebro eller Östersund har fått det att stämma så här långt. ÖSK sparkade Joel Cedergren redan efter den första omgången då det blev torsk mot Brage med hela 0-3. Närmast kommer värdlaget från en förlust mot Västerås där Jake Larsson blev utvisad, han är därför avstängd här. Position för position ser inte Östersund lika starka ut. Blott en seger har det blivit, dock har samtliga fem matcher varit relativt jämna. Mot detta ÖSK bör Falkarna kunna stå upp bättre än vad procenten gör gällande. Alla tecken och skrälljobb således.

6. Skövde – Halmstad 2

Tobias Linderoth och hans Skövde AIK har sannerligen fått en smakstart i Superettan. 13 poäng har Linderoths mannar skrapat ihop efter fem omgångar. Jack Cooper Love har varit magisk och ingenting ska tas ifrån Skövdes fina inledning. Dock tror jag det blir svårt här. Det skiljde trots allt två divisioner mellan lagen så sent som i fjol. Mange Haglunds försvar håller fortfarande allsvensk klass och Halmstad har nu radat upp tre raka vinster utan insläppt mål. Spelare för spelare är HBK tveklöst ett klart mer slagkraftigt lag än Linderoths Skövde. Med okej spelvärde på tvåan är det en vettig spik att bygga systemet kring.

7. Fiorentina – Roma 1X

Fiorentina jagar åtråvärda Europaplatser i Serie A. Trots tre raka förluster är det endast tre poäng upp till sexan Roma. Viola har tagit majoriteten av poängen hemma på Artemio Franchi där de lilafärgade har raden 11-2-4. Endast Inter och Milan har tagit fler poäng på hemmamark. Roma är inte på något sätt en enkel opponent men har ställs Fio mot romarna i ett gynnsamt läge. José Mourinhos mannar har fått slita hårt på slutet i och med spelet i Conference League. Målkungen Tammy Abraham var helt slutkörd i mötet mot Leicester förra veckan och här är det inte alls otänkbart att Mourinho snurrar på ett par positioner. Därmed känns det sunt att inleda med den värdemässigt fina ettan.

8. Sheffield Wednesday – Sunderland 1X2

I League One är vi framme vid playoff-semifinaler. Sunderland vann hemmamötet på Stadium of Light förra veckan med 1-0 där Ross Stewart föga förvånande gjorde matchens enda mål. Det var en jämn match och tajt lär det även bli på Hillsborough. Sheffield Wednesday är ett lag med hög kapacitet som varit enormt starka hemma i stålstaden hela året. Senaste gången Sunderland besökte den här arenan blev det torsk med 0-3. The Black Cats har haft det mentalt jobbigt i den här typen av matcher de senaste åren och här får Sheffield W gälla som knappa favoriter. Den överstreckade ettan är däremot inget tecken som spikas. Garderingar välkomnas tidigt.

108 rader

1. Elfsborg – Djurgården 1

2. Helsingborg – Norrköping 2

3. Värnamo – Häcken 1x

4. Sundsvall – Degerfors 1×2

5. Örebro – Östersund 1×2

6. Skövde – Halmstad 2

7. Fiorentina – Roma 1x

8. Sheff W – Sunderland 1×2